IDEALNA VISINA KUHINJE
Idealne mere za radnu visinu se određuju prema visini lakta
Najbitnija mera pri planiranju kuhinje jeste radna visina. Pri tome se meri visina između poda i savijenog lakta, gde su ramena lagano prema napred nagnuta – kao u prirodnoj situaciji pri mešanju hrane u šerpi. Dobijena visina se umanji za 10-15cm i tako se dobije idealna radna visina.
Prostor za stopala putem sokli
Ko pri planiranju nije obratio pažnju na prostor za noge, imaće problema sa nabijanjem prstiju nogu na donji element. Ovde se standardne mere kreću između 10-20cm visine sokle koje su uvučene 8-10cm (pogledaj skicu gore). Da se ovde ne bi izgubio dragoceni prostor za fijoke, bolje je da sokle budu na donjoj granici standardne mere visine sokle.
Pažljivo pri planiranju pozicije ormara i fijoka
Za harmoničan tok rada u kuhinji je potrebno da obratite pažnju da svi korisni i često korišćeni kuhinjski pribori budu na dohvatu ruke, kako bi se izbeglo često pružanje i savijanje. Na taj način ćete čuvati vaša leđa.
Ugradnja u visini očiju
Posebno zanimljiva je visina ramena, odnosno očiju. Tu se često nalaze češće korišćene namirnice, posude, uređaji i slično. Zato bi najpristupačnije mesto trebalo dobro da se iskoristi. U visokim ormarima se mogu smestiti plehovi, jer tako njima može lakše manipulisati bez da opterećujete leđa. Za idealnu visinu ugradnje rerne se uzima sopstvena visina ramena kao standardna mera.