VAŠ EKSPERT ZA KUHINJU

Načini ugradnje sudopera

Načini ugradnje sudopera

Prilikom uređenja svoga doma, između ostalog, težimo napraviti našu savršenu kuhinju. Neko voli da ona bude sjajna, moderna i šik. S druge strane, postoje oni koji vole klasične, praktične kuhinje koje su lake za održavanje i diskrente.  Bilo da sudoperu birate poslednju i uklapate je u celu sliku ili je ona vaša početna tačka oko koje se posle sve drugo formira, postoji nekoliko varijacija na koje treba obratiti pažnju. Jedna od njih je i način ugradnje sudopere.

 

Koja vrsta ugradnje za koju radnu ploču?

 

 

Raznolike varijacije ugradnje vaše sudopere

Bez obzira na oblik sudopere -  kvadratni, pravougaoni, šestougaoni, okrugli, u obliku školjke, sa jednim ili dva korita, sa oceđivačem ili bez, od nerđajućeg čelika, silgranita ili keramike – svaka se može ugraditi odozgo na skoro svaku radnu ploču.

 

Klasične ugradne sudopere

 

 

 

Sjajne inox sudopere, otporne granitne sudopere od Silgranita ili blistave keramičke sudopere – svaki model se lako ugrađuje odozgo – na bilo koju radnu ploču, bez obzira da li je od drveta, kamena, laminata, laminiranih materijala ili radna ploča od nerđajućeg čelika. Na ovaj način se ugradna sudopera savršeno harmonizuje sa svim materijalima i svakim oblikom kuhinje. Klasična ugradna sudopera ima obod od oko 1 cm. Ako više volite glatkiji prelaz između radne ploče i sudopere, izaberite ravan obod. Od radne površine se izdvaja za najviše 5 milimetara. 

 

Poravnata ugradnja sudopere


Prilikom ugradnje sudopere u ravni sa površinom, ona se spušta u radnu ploču odozgo bez praga ili ivice – potpuno ravno, na istoj visini. Diskretno se estetski uklapa u celokupni dizajn. Moderne kuhinje se često oslanjaju na jasne linije i velike radne površine od drveta, prirodnog kamena ili betona, te čine da prostorija deluje mirno. Ako odaberete boju sudopere koja odgovara radnoj površini, dve oblasti se spajaju. Ovaj način ugradnje je takođe posebno higijenski: jednostavno obrišite mrvice u sudoperu. Ništa se ne lepi za ivicu.

 

Podgradna sudopere čini vašu kuhinju većom


Sudopera koja se nalazi ispod ploče je skrivena, a opet može da da odličan kontrast kuhinji. Kod ovih sudopera, kao i kod poravnate ugradnje, nema nikavih ivica. Sitno iseckano povrće ili mrvice mogu se jednim brisanjem pomesti sa radne površine u sudoperu. Podgradna sudopera se montira na vašu radnu ploču odozdo u posebno izrezanom otvoru. U suštini, ova vrsta ugradnje je moguća samo sa vodootpornim radnim pločama od kamena, granita ili kompozitnog materijala.

 

Tanje radne ploče debljine manje od 20 mm moraju biti dodatno ojačane, inače ova vrsta ugradnje nije moguća. Zaptivni sloj između ivice sudopere i donje ivice radne ploče obezbeđuje zaštitu prelaza materijala. Radna ploča i sudopera se pričvršćuju šrafovima pomoću posebnih držača i odgovarajućih žabica. Ako vam se dopada ova vrsta ugradnje, počnite da razmišljate o ugradnji odmah: širina ormana na kojoj se zasniva ugradnja sudopere zavisi od strukture radne ploče i dimenzija sudopere.


U zavisnosti od toga koliko je debela radna ploča, sudopera će se nalaziti više ili niže. Ako je radna ploča veoma debela, sudopera se može malo podići postavljanjem u ravni sa pločom. I ovde se montaža vrši odozdo. Na primer, u slučaju laminiranog panela, noseći materijal se izrezuje ispod gornjeg sloja. Sudoper je stoga povezana direktno ispod gornjeg sloja. Instalacija u ravnini je trajna: radna ploča i sudopera su trajno povezane jedna sa drugom izlivanjem specijalnog lepka od livene smole. Ako kasnije želite novu sudoperu, moraćete da zamenite i radnu ploču.

 

Apron front (moduli) - ljubav prema seoskom stilu iz modernog ulga


Da li želite sudoperu u stilu seoske kuće? Ona se nalazi na osnovnom ormariću i daje posebnu harizmu vašoj kuhinji. Vi odlučujete koliko će sudopera da viri iz radne ploče. Međutim, ova montaža se mora ostaviti profesionalcima. Možete da birate klasičnu keramičku verziju koja daje posebnu notu nostalgije vašoj kuhinji.


Ako pak želite nešto modernije, tu su sudopere od Silgranita ili Inoxa. Bez obzira na varijantu koju odaberete, visok rub sudopere  uvek služi kao zaštita od prskanja.


 

Koja je uloga ruba sudopere?

Rub sudopere je u osnovi prilično neupadljiv, ali ipak ima važan zadatak: štiti radnu ploču. Posebno kod osetljivih materijala kao što je drvo, važno je zaštititi radnu površinu od prskanja vode i ogrebotina. Sa klasičnom ivicom visine jedan centimetar sprečavate da voda dospe u radni prostor prilikom pranja.

 

Ivica sudopere takođe štiti radnu ploču od teških sudara sa velikim loncima za kuvanje ili teškim činijama koje se stavljaju u sudoperu radi čišćenja.

S modernim vrstama rubova, kao što su posebno ravni rubovi sudopere, vodi se računa o tome da sudopera bude optimalno dizajnirana tako da je radna površina zaštićena uprkos ekstra ravnom obodu. Na kraju, ali ne i najmanje važno, ivica je element dizajna i treba je odabrati uzimajući u obzir ostatak dizajna kuhinje.