VAŠ EKSPERT ZA KUHINJU

Priključak za vodu

Priključak za vodu

Većina kuhinja na zapadu ima sistem tople vode iz zida. Njima topla voda dolazi direktno iz dovoda vode i nemaju potrebe za bojlerom ili uređajem koji dodatno greje vodu.

Međutim, kod nas je situacija obrnuta. Većina kuća/zgrada nemaju taj sistem, i morate da instalirate bojler kao izvor tople vode.

U toj varijanti, najbolja opcija je uzeti bojler koji trpi visoki pritisak (6 bara sa metalnim kazanom). Razlog je što je na tržištu mnogo veći izbor slavina sa dva creva, namenjenih za visok pritisak, a vrlo često su i povoljnije od onih koje su predviđene za nisak pritisak. 

Pored toga, uobičajna pojava kod slavina za nizak pritisak je da voda kaplje i nakon što ih ugasite. Ovo se dešava jer bojler prilikom zagrevanja vode povećava volumen vode u sebi, i ta voda negde mora da izađe, a bojler ne sme da pređe pritisak od 1 bar.

 

Slavina za niski pritisak

 

Ukoliko vi iz bilo kog razloga možete da imate samo bojler koji trpi nizak pritisak, morate birati slavinu sa tri creva koja izjednačava pritisak vode iz sistema ("iz zida") sa onim pritiskom u bojleru. Hladna voda tako iz zida prvo ide u slavinu pa onda u bojler, gde se voda zagreva. Sad kada  "odvrnete" slavinu, tada hladna voda teče iz slavine u bojler. Tako se iz bojlera gura topla voda nagore u slavinu. I to je čitava magija!  

   

Celokupnu ponudu slavina sa niskim pritiskom pogledajte OVDE (link u pripremi)

 

Slavina za visoki pritisak

Slavinu za visoki pritisak priključujete kada imate i toplu i hladnu vodu iz zida ili ako posedujete bojler sa visokim pritiskom.

Ako je varijanta da imate centralni bojler u kući ili zgradi, tada se dva creva jednostavno priključe na ekventil na zidu i voda pod visokim pritiskom ide direktno kroz slavinu u sudoperu ili u željenu posudu.  

 

Celokupnu ponudu slavina sa visokim pritiskom pogledajte OVDE.