KAKO ODRŽAVATI VAŠU DRVENU DASKU ZA REZANJE

Drvene daske za rezanje su deo skoro svake kuhinje, a ono što često stvara nedoumicu je njihovo pravilno održavanje.
Njihova prednost u odnosu na plastične daske je veći nivo higijene, iz prostog razloga što upijaju znatno manje bakterija od plastičnih. Bakterije mogu da prodru u unutrašnjost drveta, ali se tu teško razmnožavaju, za razliku od plastičnih, gde se zadržavaju na površini i sitnim rezovima i gotovo ih je nemoguće opratil.
Staklene daske su po pitanju higijene bolje od drvenih, ali su često znatno teže, a i podložnije su lomljenju.
Pored higijene, drvene daske manje otupljuju noževe, a najidealnije bi bilo kada bismo imali više dasaka koje bismo koristili za različite tipove namirnica: sirovo meso, voće i povrće, ribu.
Međutim, često dolazi do nedoumica kako da drvenu dasku za rezanje pravilno održavamo, tako da nam što duže traje.
Poštujte nekoliko sledećih pravila i vaša drvena daska će biti čista i trajaće dugo:
- Posle svake upotrebe dasku temeljno oprati toplom vodom i sunđerom (nikako ne žicom), sa obe strane, bez obzira da li ste koristii samo jednu stranu.
- Nemojte dasku prati u mašini za pranje posuđa, niti je držati potopljenu u vodi, jer vlažni uslovi ne odgovaraju ni jednoj vrsti drveta.
- Drvenu dasku nakon pranja prebrišite suvom kropom ili papirnim ubrusom i ostavite je da se osuši na sobnoj temperaturi. Nemojte dasku nikako stavljati na grejna tela niti je odlagati u ormar odmah nakon brisanja.
- Trudite se da ne koristite reckave noževe, jer oni mogu oštetiti površinu daske.
- Drvene daske nikako ne koristite kao podlogu za vruće posuđe jer je možete spaliti.
- Mirise koje drvena daska može upiti od raznih namirnica neutrališite kriškom limuna ili jabukovim sirćetom, tako što ćete je istrljati i isprati.
Bilo bi dobro da vašu drvenu dasku za rezanje, s vremena na vreme (jednom u par meseci) premažete nekim jestivim, hladno ceđenim uljem (maslinovo, laneno, suncokretovo...) jer ćete na taj način održati zaštitni sloj daske i produžiti joj vek trajanja.
BLANCO ima u ponudi nekoliko drvenih dasaka za rezanje koje pored kvalitetne izrade, savršeno prijanjanju na određene modele BLANCO sudopera. Na taj način one dobijaju još jednu funkciju: povećavaju radnu površinu vaše kuhinje.