VAŠ EKSPERT ZA KUHINJU

KORISNI TRIKOVI U KUHINJI

KORISNI TRIKOVI U KUHINJI

Iseckajte crni luk bez suza. 


Seckanje crnog luka je često jedan od najomraženijih zadataka prilikom kuvanja. Za ovu svrhu je najbolje imati posebnu dasku za sečenje. Tečnost, a samim tim i miris luka, zadržava se u sitnim posekotinama na dasci i lako se prenosi na svu drugu hranu koju stavite na nju.




Međutim, pravi razlog zašto ljudi ne vole rezanje luka je taj što im to iritira oči. Suze se pojave već posle samo nekoliko sekundi seckanja. Neki ljudi pribegavaju čak i navlačenju ronilačkih naočara. Možda izgledaju prilično ekscentrično, ali je efikasno. Ako ne želite da izgledate kao ronilac u kuhinji, možete ili da nabavite seckalicu za povrće, ili da isprobate ovaj jednostavan trik – držite gutljaj vode u ustima kada seckate luk.


Otarasite se mirisa belog luka na prstima.

Sapun od nerđajućeg čelika je fantastičan čudotvorni lek protiv mirisa belog luka na koži. Kada se kombinuje sa vodom, ovaj sapun, otporan na rđu, neutrališe miris alicina sumporne kiseline. Razlog za to je što se nerđajući čelik privremeno spaja sa supstancama koje izazivaju miris na rukama. Kao takav, pogodan je i za druge mirise, ne smo za miris belog luka.




Ako nemate ovaj sapun, umesto njega možete koristiti kašiku ili posudu od nerđajućeg čelika da istrljate svoje ruke. Još jedan kuhinjski trik za borbu protiv mirisa belog luka je talog od kafe. Ne samo da oslobađa vaše ruke od intenzivnog mirisa, već deluje i kao nežan piling.
 

Neutrališite neprijatan miris u samoj kuhinji i u ostalim delovima kuće.



 

Ako želite u potpunosti da oslobodite kuhinju od neprijatnih mirisa, na primer od kupusa ili zaprške, pokušajte da prokuvate kašiku zgnječenih karanfilića u vodi i da potom posudu sa tečnošću ostavite da stoji. Ovaj trik funkcioniše i u drugim prostorijama gde se oseti neprijatan miris.


Skinite mrlje od namirnica sa prstiju bez muke.


Određena hrana vrlo lako zaprlja naše prste u crveno, braon ili zeleno, čineći da izgledaju neuredno. Boju od nekih namirnica, kao što su borovnice ili cvekla je izuzetno teško skinuti jer pranje običnim sapunom nije baš delotvorno.




Da biste sprečili da vam ruke budu potpuno umrljane, možete nositi rukavice dok pripremate hranu. A ako vam se ovaj način ne dopada, postoji jednostavan trik, istrljajte ruke limunovim sokom ili vitamin C iz drugog citrusnog voća. Nemojte zaboraviti da nakon toga nanesete puno kreme na ruke kako ne biste previše iritirali kožu.