VAŠ EKSPERT ZA KUHINJU

Održavanje i čišćenje BLANCO Silgranit sudopera

Održavanje i čišćenje BLANCO Silgranit sudopera

BLANCO Silgranit sudopere su izuzetno čvrste i otporne. To znači da je briga o njima zaista vrlo jednostavna.

Silgranit je kompozitni materijal sa specijalnom mešavinom koju je razvio BLANCO, sačinjen od do 80% kvarcnog peska - najtvrđeg sastojka granita. Zbog tako visokog udela kvarcnog peska, sudopere od Silgranita su posebno žilave. Površina sudopere je potpuno zatvorena i ne dozvoljava strani materijal da prodre u nju. Kod BLANCO sudopera od materijala Silgranit važi pravilo: prljavština se zadržava na površini, ne ulazi u sam materijal sudopere. Sa jednim potezom sunđera sve nestane. 

Ipak, kada čistite granitnu sudoperu napravljenu od Silgranita, treba da imate na umu nekoliko stvari kako biste što duže uživali u fantastičnom izgledu i osećaju ovog materijala. Predstavljamo vam kratak vodič za negu, koji pruža savete o tome kako najbolje očistiti Silgranit, od dnevne nege do dubinskog čišćenja i uklanjanja mrlja.

 

Dnevna nega

Uveče, nakon završetka korišćenja, bilo bi dobro da vašu Silgranit sudoperu operete običnim sunđerom i deterdžentom sa suđe. Na taj način ćete očistiti sve ostatke hrane i prljavštine. Na kraju sudoperu isperite vodom i potom prebrišete mikrofiber krpom, kako se kapljice vode ne bi same sušile na sudoperi i ostavljale tako dosadan trag kamenca.

Ukoliko primetitite tragove na sudoperi nalik na ogrebotinama, bez brige, Silgranit sudopera se gotovo ne može ogrebati. Tragovi koje vidite su najverovatnije površinski ostaci metala posuđa koji su se našli toga dana u sudoperi. Njih ćete jednostavno ukloniti malo jačim trljanjem grubom stranom novog sunđera i malo vode. Mi smo testirali za vas, pogledajte:

Potpuno je ista sigutuacija kada su mrlje od hrane u pitanju. Ako primetite boju na vašoj svetloj BLANCO Silgranit sudoperi, nemojte se poplašiti. U pitanju je samo površinska obojenost jer boja ne može da prodre u unutrašnost sudopere. Površinske mrlje se uklanjaju na isti način kao i linije nalik na ogrebotine: gruba strana novog suđera, deterđent za suđe, topla voda i malo jače trljanje. Cvekla, crveno vino, kurkuma, borovnice...apsolutno su bezopasne čak i za belu BLANCO silgranit sudoperu.

 

Temeljno čišćenje

Često se dešava da i pored redovnog dnevnog čišćenja uočimo mrlje na našoj Silgranit sudoperi, uglavnom od kamenca. Voda na našim prostorima je tvrda i kamenac zna da bude prava napast. Iako se redovnim dnevnim održavanjem znatno smanjuje šansa da se on nataloži, nismo baš svakog dana raspoloženi za briskanje. Uporne mrlje od kamenca nisu nešto što se ne može rešiti. U nastavku vam dajemo par predloga za odstranjivanje dosadnih mrlja sa vaše BLANCO Silgranit sudopere.

Ako ste protivnik kupovne hemije za čišćenje kuće, ovaj način je pravi izbor za vas. Pospite vašu sudoperu sodom bikarbonom, a zatim sadržajem kesice jednog limuntusa. Sve to prelijte sa isceđenim sokom od pola limuna i ostavite da se kamenac otopi pod hemijskom reakcijom koja se događa. Nakon toga, sudoperu izribajte grubom stranom novog sunđera, isperite i posušite.

Drugi predlog je da uveče 2/3 vaše BLANCO Silgranit sudopere napunite vodom i da u to dodate jednu tabletu za mašinsko pranje posuđa. Ostavite to tako da prenoći pa ujutru ispustite vodu, a sudoperu izribajte grubom stranom novog sunđera, isperite i posušite. Oduševićete se rezultatima.

Ako ipak, nemate ništa protiv kupovne hemije za čišćenje, odaberite sredstvo protiv kamenaca po želji, vodeći računa da ne sadrži HLOR ILI RAZREĐIVAČ jer će te supstance oštetiti vašu sudoperu. Ono što takođe ne sme da se koristi jeste sredstvo za čišćenje odvoda kao ni bilo koje abrazivno sredstvo.

Iz svega navedenog vidite da je održavanje BLANCO Silgranit sudopera, bez obzira na boju i oblik, izuzetno jednostavno. Na vama ostaje samo da odaberete svoj omiljeni model i uživate godinama u savršenstvu ovog materijala.